BLT-smörgåsar med lax

Bacon, sallat och tomat passar utmärkt till bröd. Därför har smörgåsarna med bokstavskombinationen BLT varit favoriter hos finsmakare sedan början av 1900-talet. Cosmopolitan är dagens säkra val till alla smörgåsar, snittar och rostat bröd, eftersom den håller sig krispig längre än andra sallader. Grillad lax och hemlagad majonnäs tar BLT- smörgåsarna till en helt ny nivå. Testa och låt dig hänföras!

BLT-smörgåsar med lax

300 g laxfilé
4 skivor lantbröd
8 blad cosmopolitansallat
100 g bacon
2 bifftomater
1 rödlök
2 avokado

Rub til laxen:

2 msk kokossocker
1 msk flingsalt
1/2 msk chiliflakes
1/2 msk pepparblandning

Majonnäs:

1 äggula
1 tsk citronsaft
1–1,5 dl rapsolja
En nypa salt
Ett varv svartpeppar

Till detta behövs dessutom finhackad färsk gräslök, svartpeppar och chiliflakes

Gnid laxbitens yta med kryddrub och låt laxen marineras i minst en halvtimme. Stek laxen på grillen med skinnsidan neråt i cirka 10–15 minuter beroende på laxbitens tjocklek.

Laga majonnäsen (du kan även använda färdig majonnäs). Lägg äggulor, senap, citronsaft och kryddor i en skål. Rör om. Tillsätt rapsolja, först droppvis och så småningom i en tunn stråle, vispa med en stavmixer hela tiden. Tillsätt olja tills majonnäsen är lagom tjock.

Grilla lantbrödet frasigt på grillen eller i en stekpanna. Stek baconskivorna knapriga. Skiva avokadon, löken och tomaterna tunt.

Gör smörgåsen genom att lägga en klick majonnäs på varje brödbit, tillsätt två blad cosmopolitansallat, lök, tomat, bacon och avokado. Garnera portionen med en bit grillad lax.

Strö lite chiliflakes och nymalen svartpeppar på ytan och garnera med lite finhackad gräslök.

Tips: Du kan även använda färdig majonnäs. Vintertid kan du steka laxen i en stekpanna.

Facebookpinteresttwitter

Denna webbplats använder kakor. Om du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du användningen av kakor. Läs mer

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close